Blog

Door middel van dit blog zal ik ervaringen uit de praktijk delen en schrijven over onderwerpen die aandacht verdienen.

WINTER

Wat is het jaar fabelachtig begonnen met de wonderlijke witte naaldjes op bomen en planten. Dit was niet door sneeuw maar door ruige rijp. De witte laag op de bomen is bevroren mist. In de nacht wordt dat dan ijs en hecht zich vast. Die ijskristallen gaan groeien en de volgende ochtend is de omgeving een sprookje. Tijdens het kunstzinnig werken met kinderen maak ik dankbaar gebruik van dit gegeven. Grote ijskristallen uitknippen, kleine kristallen uitknippen en dompelen in kaarsvet waarna ze aan een draadje opgehangen kunnen worden voor het raam, winterpasteltekeningen maken en vogelhuisjes beschilderen. Winter; tijd voor lekker knus en wat is er dan mooier dan een sfeervol verhaal voor te lezen als de werkjes liggen te drogen.
Tegelijkertijd werk ik in deze tijd ook met cliënten die het leven niet meer zien zitten. En deze koude wintermaanden zijn voor hen verre van betoverend. In hun hoofd cirkelen gedachten als zwarte vleermuizen rond. Piekeren is aan de orde van de dag, er is geen uitweg. De ledematen zijn stram en niet meer in beweging te krijgen. De wil iets te ondernemen is weg. Zelfs de doodgewone activiteiten als koken en stofzuigen kosten heel veel moeite. Soms is er sprake van zelfverwaarlozing. Hun gevoelens zijn als het ware afgestorven, zij ervaren alles als leeg, onbelangrijk en grauw. Ze voelen zich eenzaam en minderwaardig en zoals een cliënt mij laatst vertelde ”van binnen ben ik al dood”.
Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om depressieve mensen te ondersteunen. Ook met kunstzinnige therapie omdat deze vorm van therapie direct werkt op de innerlijke belevingswereld. Soms kom ik echter niet aan kunstzinnig werken toe en blijft het bij praten en luisteren, vooral dat laatste. In het mooie tv programma De Kist sprak presentator Kefah Allush met de psychiater Bram Bakker over zelfdoding . Bakker benadrukte daarin de belangrijkheid van een luisterend oor. “Kunnen uitspreken wat je bezighoudt, is voor veel mensen al een enorme opluchting. Delen is helen, dat is echt zo.” Aldus Bram Bakker. Met deze woorden, “delen is helen” trok ik de deur achter me dicht voor een ochtendwandeling in de koude winterlucht.

Kunstzinnige therapie

Kinderen en volwassenen werken aan gezondheid via beeldende activiteiten en (biografische) gesprekken.

Kunstzinnige workshops

Iedereen met of zonder beperking wil zich kunnen uiten. Kunstzinnige workshops helpen daarbij op een plezierige manier.

Begeleiding en zorg

Dingen kunnen blijven doen, deel kunnen nemen aan de samenleving, de regie houden; dat kan met begeleiding en zorg.